Menu

Ο Πλούτωνας στους οίκους

Πλούτωνας στον πρώτο (1ο) οίκο

Το άτομο είναι γενναίο, με ισχυρή θέληση και πολεμάει για τις πεποιθήσεις του. Υπάρχει δίψα για εμπειρίες, μεταμόρφωση και ισχυρός μαγνητισμός που έλκει τους άλλους. Μπορεί να υπάρχει θεραπευτική ικανότητα. Το άτομο πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να μην αναμασάει τις προσβολές, είτε αληθινές είτε φανταστικές, να προσπαθήσει να είναι λίγο πιο ευέλικτο. Υπάρχουν περίοδοι κρίσης ταυτότητας και αυτοαμφισβήτησης. Το άτομο κυριαρχείται από υποσυνείδητες παρορμήσεις που δεν μπορεί να ελέγξει, είτε προς το καλό είτε προς το κακό. Η ορμή για προσωπική δύναμη είναι ισχυρή και συχνά εκδηλώνεται με πολλούς και κρυφούς τρόπους. Το άτομο θεωρεί τον εαυτό του μοναδικό και συνήθως είναι μοναχικό. Μπορεί να υποστεί σωματική βία, θεληματικά ή αθέλητα προκαλούμενη. Έχει την τάση να μπλέκει με άτομα κακής ποιότητας και προβάλλει διαφορετικές εικόνες του εαυτού του, διότι η προσωπικότητα δεν είναι σταθερή και υφίσταται βίαιες, δραστικές αλλαγές. Εάν ο Πλούτων είναι σε πτώση, εξορία ή έχει κακές όψεις, αυτή η θέση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Πλούτωνας στον δεύτερο (2ο) οίκο

Οικονομική ικανότητα με οξεία κρίση, υπομονή, ενεργητικότητα και θέληση. Μπορεί να υπάρχει μία άμετρη επιθυμία  για χρήματα και αποκτήματα. Τάση να βλέπει και τα αγαπημένα πρόσωπα σαν κτήματα. Η αποστασιοποίηση από τα θέματα αυτά είναι απαραίτητη, το άτομο πρέπει να μάθει να μοιράζεται τα αποκτήματα του και με άλλους. Οι αλλαγές στην οικονομική κατάσταση επηρεάζουν την προσωπικότητα. Πιθανό κέρδος ή απώλεια χρημάτων εξαιτίας κάποιου θανάτου. Οι τομείς για επιτυχείς οικονομικές επιχειρήσεις είναι : Κάθε βιομηχανία ανακύκλωσης, εργασίες χημικής επεξεργασίας, εργασίες που σχετίζονται με τον πόλεμο κατά της μόλυνσης, η υγιεινή - απολύμανση - συλλογή απορριμμάτων, ασχολίες που αναφέρονται σε κατασκευή οργανικών λιπασμάτων και μιγμάτων, δουλειές ντετέκτιβ κάθε είδους, οι γεωλογικές και ιατρικές έρευνες. 
Με δύσκολες όψεις : Σχέσεις με τον υπόκοσμο και εγκληματικές δραστηριότητες οφειλόμενες σε απληστία και υλιστικά κίνητρα. Η χαρτοπαιξία και ο καιροσκοπισμός μπορεί να φέρουν ξαφνικό πλούτο αλλά απρόβλεπτες απώλειες πάντα ακολουθούν. Η κατάχρηση των φυσικών απολαύσεων μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Πλούτωνας στον τρίτο (3ο) οίκο

Το μυαλό είναι αντιφατικό, εμπνευσμένο και πρωτότυπο. Έλξη και ενασχόληση με πνευματικά παιχνίδια. Υπάρχει πολύ πείσμα, το άτομο επιμένει σε πείσμα αντίθετων αποδείξεων και πιέσεων, όμως έχει την ικανότητα να ξεσκεπάζει κρυφά κίνητρα και να εκτιμά καταστάσεις και ανθρώπους με ακρίβεια και σε βάθος. Μια ανάγκη για ομιλία και γράψιμο - η καλλιτεχνική έκφραση της συναισθηματικής κατάστασης προξενεί μια θεραπευτική εκτόνωση.
Με κακές όψεις το μυαλό έχει τάση για απαισιοδοξία, κατάθλιψη και αρνητικές σκέψεις. Πολλές αλλαγές γνώμης και αναθεώρηση αποφάσεων. Με καλές όψεις: Έμπνευση από απίθανες πηγές, το άτομο βρίσκει την ομορφιά σε κοινά θέματα και μπορεί να βρει καινούργιες χρήσεις για παραπεταμένα αντικείμενα. Ενόραση για το θάνατο και το νόημα της ζωής.

Πλούτωνας στον τέταρτο (4ο) οίκο
 
Ασυνήθιστη κατάσταση στο σπίτι, πολλές αλλαγές κατοικίας. Υπάρχει κάποιο μυστικό σχετικά με την καταγωγή του ατόμου ή την κληρονομικότητα. Κληρονομική ή σχετιζόμενη με το σεξ ασθένεια. Ο θάνατος της μητέρας επηρεάζει πολύ την πνευματική κατάσταση, ίσως προξενήσει συναισθηματικό τραύμα. Αιμομιξία, σεξουαλική έλξη προς ένα συγγενή ή γάμος με ένα μέλος της οικογένειας είναι πιθανά. Το τέλος της ζωής φαίνεται δύσκολο, με μακρόχρονη ασθένεια και βαθμιαία εξασθένηση.

Πλούτωνας στον πέμπτο (5ο) οίκο

Ασυνήθιστα ταλέντα και χόμπι, μεγάλη δημιουργικότητα και αυτοέκφραση. Μπορεί να δίνεται μεγάλη έμφαση στο σεξ και στις ερωτικές σχέσεις, στο τομέα αυτό ζητήματα επιβολής και ελέγχου μπορεί να προκύψουν. Υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη για δημιουργικότητα και θα ήταν καλύτερα εάν αυτή δεν διοχετεύονταν μόνο μέσα από το σεξ.

Πλούτωνας στον έκτο (6ο) οίκο

Μεγάλες προσωπικές μεταμορφώσεις μπορεί να προκύψουν μέσα στον εργασιακό χώρο. Το άτομο μπορεί να έχει την επιθυμία να αναμειχθεί σε θέματα εργατικών διεκδικήσεων ή μπορεί να είναι ένας σκληρός προϊστάμενος. Έχει την ικανότητα να εργασθεί πολλές ώρες μέχρις εξαντλήσεως και βρίσκει ευχαρίστηση στο να λύνει προβλήματα που οι άλλοι δεν μπορούν να λύσουν. Συχνά εφαρμόζονται ασυνήθιστες ιδέες και πρακτικές στην εργασία, που επιφέρουν υψηλή απόδοση. Μπορεί να υπάρχουν μολύνσεις, βαθιά ριζωμένες ασθένειες η προβλήματα στην περιοχή του ορθού. Τάση για ασθένειες του αίματος. Η υγεία εξαρτάται πολύ από τη συναισθηματική κατάσταση. Οι μεταβολές της υγείας και η φύση των ασθενειών είναι συχνά δύσκολο να διαγνωσθούν και να θεραπευθούν. Η υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υγιή σεξουαλική ζωή. Με κακές όψεις: Το άτομο είναι υπερβολικά κριτικό, εκλεκτικό και δύσκολα ευχαριστημένο.

Πλούτωνας στον έβδομο (7ο) οίκο

Ο έλεγχος και η επιβολή, μαζί με αισθήματα ιδιοκτησίας, είναι παρόντα ως προς τον/τη σύντροφο. Υπάρχει η τάση για θαυμασμό της δύναμης θελήσεως των άλλων, με αποτέλεσμα το άτομο να προσελκύει ανθρώπους που έχουν τάση να κυριαρχούν. Το άτομο επιθυμεί μια στενή σχέση αλλά, εξαιτίας των περιστάσεων ή λόγω λάθους επιλογής συντρόφου, είναι ανίκανο να συντηρήσει μια ικανοποιητική σχέση.
Με κακές όψεις: Το άτομο δεσμεύεται σε μια σχέση, η οποία είναι χωρίς νόημα.
Με καλές όψεις: Η σχέση του ατόμου διαλύεται και παίρνει ένα πολύτιμο μάθημα, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στην επόμενη σχέση. Αυτή η θέση γενικά δείχνει μια σειρά από δεσμούς.

Πλούτωνας στον όγδοο ( 8ο ) οίκο

Ισχυρή διαίσθηση και καλό επιχειρηματικό ένστικτο. Ένα αναλυτικό μυαλό, με ενδιαφέρον για τα μεταφυσικά ζητήματα. Ισχυρή ζωτική δύναμη. Οικονομική ανεξαρτησία χάρη σε κάποια κληρονομιά ή εύνοια της τύχης. Ενόραση, ανεξαρτησία. Κάθε τάση για κυριαρχία και έλεγχο των άλλων πρέπει να εκφράζεται με θετικό τρόπο. Υπάρχουν ψυχικές ικανότητες, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν σε πολλά επίπεδα: αστρική προβολή, όνειρα, θεραπευτικές ικανότητες κλπ.  Εάν ο Πλούτων προσβάλλεται, η ζωτική δύναμη διασκορπίζεται στην απόλαυση και τον αισθησιασμό, το άτομο χρησιμοποιεί τους άλλους προς όφελος του.
Μπορεί να υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του γάμου ή μέσω κάποιου συνεταίρου.

Πλούτωνας στον ένατο (9ο) οίκο

Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον και τη θρησκεία και τη φιλοσοφία. Μεταφυσικές εμπειρίες είναι πιθανές και η μεταμόρφωση μπορεί να έλθει μέσα από μακρινά ταξίδια ή φιλοσοφικούς οραματισμούς και αποκαλύψεις. Οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδέες θα υποστούν δραστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής. Το άτομο πρέπει να ελέγξει την επιθυμία του να έχει πάντα δίκιο. 
Με καλές όψεις: Το άτομο είναι εύγλωττο και πειστικό στο να υπερασπίζεται τις πεποιθήσεις του. Οι επαφές με ξένες κουλτούρες και ιδέες προκαλούν σύγχυση και αμφισβήτηση των βασικών πεποιθήσεων.
Με κακές όψεις το άτομο γίνεται βίαιο και εριστικό. Και στις δύο περιπτώσεις το άτομο πιστεύει ότι η θρησκεία/φιλοσοφία του είναι η μόνη σωστή και ότι ο καθένας θα έπρεπε να ασπαστεί τις απόψεις του.

Πλούτωνας στον δέκατο (10ο) οίκο

Το άτομο έχει αυτοπεποίθηση, πρέπει όμως να ενσωματώσει τη διπλωματία και την υπομονή στην προσωπικότητά του, ιδίως όταν συναλλάσσεται με πολύ κόσμο. Μπορεί να έχει επιθυμία για εξουσία, επιθυμία να αποσυρθεί από την κοινωνία ή επιθυμία να την υπηρετήσει. Η χρήση της δύναμης και του καταναγκασμού σε κοινωνικά θέματα μπορεί να επιφέρουν την πτώση, το άτομο πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του μάλλον για να ανεβάσει την κοινωνία και τις μάζες.
Με κακές όψεις η ορμή για δύναμη και δημόσια αναγνώριση τρέφεται από απληστία, σκληρότητα και υπέρτατο εγωισμό. Με καλές όψεις το άτομο επιθυμεί τη δύναμη προκειμένου να βοηθήσει τους άλλους ή να εκπληρώσει κάποια υποχρέωση. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει η πίστη ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και τάση για χρησιμοποίηση των άλλων.

Πλούτωνας στον ενδέκατο (11ο) οίκο

Υπάρχει ικανότητα για αρχηγία και θέληση για επίτευξη σκοπών που είναι ευεργετικοί. Πρέπει όμως να δοθεί προσοχή στην επιλογή των φίλων. Το άτομο είναι ένας φυσικός ηγέτης αλλά οι άνθρωποι τους οποίους οδηγεί μοιάζουν με ένα τυχαίο συνδυασμό.
Υπάρχει τάση για ξαφνικές διακοπές δεσμών με φίλους και συνεργάτες και οι άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν στη ζωή του ατόμου απροσδόκητα. Το άτομο είναι ικανό, στην ακμή της δύναμής του, να εγκαταλείψει τους στόχους του και να χαράξει μια τελείως διαφορετική πορεία. Είναι ένθερμα αφοσιωμένο στον επιδιωκόμενο σκοπό και απαιτεί την ίδια πίστη από τους άλλους. Είναι αδυσώπητο στην καταδίωξη των σκοπών του και η προσδοκίες του είναι συχνά υπερβολικά υψηλές. Απαιτώντας πολλά από τον εαυτό του και τους άλλους, εμπνέει είτε μεγάλο θαυμασμό είτε έντονο μίσος σε αυτούς που το περιβάλλουν.
Με καλές όψεις: ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την μαγνητική του προσωπικότητα για να οδηγήσει τους άλλους σε κοινωνική ευημερία ή κάποιο ανθρωπιστικό σκοπό.
Με κακές όψεις: γίνεται ένας ηγέτης του υποκόσμου, ένας εγκληματίας που αναγκάζει άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του.

Πλούτωνας στον δωδέκατο (12ο) οίκο

Ένα κλειστό και μυστικοπαθές άτομο, όμως η φυσική του επιθυμία είναι να βοηθήσει τους άλλους και να αφιερωθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Εάν ο Πλούτωνας σχηματίζει κακές όψεις, όλες οι προσπάθειες γι' αυτό το σκοπό εμποδίζονται και το άτομο καταλήγει να ζητάει το ίδιο περισσότερη βοήθεια από όση μπορεί να δώσει. Με καλές  όψεις η υπηρεσία μπορεί να έχει θεραπευτικό ρόλο στο να βοηθήσει το άτομο να βρει τον εαυτό του ενώ εργάζεται μαζί με τους άλλους. Το άτομο πρέπει να πολεμήσει την τάση να μέμφεται τον εαυτό του για τα λάθη των άλλων και να αποφεύγει να ανακατεύεται σε προβλήματα που δεν το αφορούν.

Ο συμβολισμός του Πλούτωνα

Pluto_symbol1Παρόλο που είναι ο πιο απομακρυσμένος από τη Γη πλανήτης, του αποδόθηκε ο κάτω κόσμος. Εκεί όπου η θερμότητα και το φως του Ήλιου είναι 1.600 φορές πιο αδύναμα από όσο στη Γη, ο αστρολογικός συμβολισμός εγκατέστησε τα περισσότερα από τα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας που σχετίζονταν με τις βιολογικές μεταμορφώσεις, το σεξουαλικό ένστικτο και το θάνατο. Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα και το συλλογικό ασυνείδητο, σε πρώιμα στάδια ανάπτυξής του, δημιούργησε έναν εφιαλτικό υποχθόνιο κόσμο (Άδης, Αχέρων, Λήθη, Στύγξ, Μινώταυρος, Κέρβερος, Ύδρα) ανάλογο με αυτό που δημιουργούν το ατομικό ασυνείδητο και τα όνειρα, τα οποία αιώνες αργότερα επιχείρησε να εξερευνήσει ο Φρόυντ. Η σύγχρονη με την ανακάλυψη του Πλούτωνα ψυχανάλυση θεώρησε σαν βασικό άξονα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης το σεξουαλικό ένστικτο και την ιδέα του θανάτου, αντίληψη που εκφράζεται στο ζωδιακό με τον άξονα Ταύρος - Σκορπιός και στο ένα άκρο της κυριαρχείται από τον Πλούτωνα.

Pluto symbol2Όπως τα δύο πλανητικά σώματα - Πλούτων και Χάρων - περιστρέφονται γύρω από το ίδιο βαρύκεντρο σε ένα παγωμένο κόσμο, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από την πηγή της ζωής , έτσι τα δίπολα Πλούτων - Περσεφόνη, Ορφέας - Ευρυδίκη, Θησέας - Αριάδνη, εκφράζουν και συνδέουν τον έρωτα με τον κάθοδο στον κάτω κόσμο. Έναν κόσμο τον οποίο η ίδια η Περσεφόνη, παρόλα τα αμύθητα πλούτη του, ποτέ δεν θέλησε, γιατί, όπως λέει κάπου στην Οδύσσεια ο Αχιλλέας : καλύτερα να είσαι υπηρέτης στον επάνω κόσμο παρά βασιλιάς εκεί κάτω. Σύμβολο αυτών των εννοιών - θάνατος, σεξ, πολύ μεγάλα πλούτη - είναι ο Πλούτωνας. Συνδέεται επίσης με την καρμική δικαιοσύνη (ο Μίνως ήταν δικαστής στον κάτω κόσμο) σε αντίθεση με τον Κρόνο, που εκφράζει τη κοσμική δικαιοσύνη. Για αυτό το λόγο, εκ γενετής αναπηρίες, μεγάλες συμφορές και ότι η λαϊκή αντίληψη ονόμασε "θεία δίκη" αποδίδονται από την αστρολογία σε αυτόν. Ακόμη, η σύγχρονη με την ανακάλυψή του διάσπαση του ατόμου και επέμβαση του ανθρώπου στις στοιχειώδεις, κυτταρικές δομές της φύσης, αποδίδονται στον Πλούτωνα. Ο συμβολισμός του πλανήτη είναι ο πιο πλούσιος στην αστρολογική γλώσσα γιατί καλύπτει όλη την περιοχή από την Παρθένο (Δήμητρα) μέχρι το Σκορπιό. Φαίνεται ότι το συλλογικό ασυνείδητο φοβήθηκε κάποτε περισσότερο την απογύμνωση της γης στις αρχές του χειμώνα (ίσως λόγω των περιορισμένων μέσων επιβίωσης στις αρχαίες αγροτικές οικονομίες) από όσο χάρηκε την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη. Οι διελεύσεις του στην αστρολογική τεχνική είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι ο πιο αργός και αυτές διαρκούν περισσότερο. 

Pluto

Ο πλανήτης θεωρείται ανώτερη οκτάβα του Άρη και στο ατομικό ωροσκόπιο λειτουργεί αρχικά σε ένα ασυνείδητο επίπεδο. Ανεπαίσθητα και μακροχρόνια διαποτίζει το υποσυνείδητο με τις διαθέσεις του ή επιφέρει σωματικές αλλαγές και όταν αυτές έλθουν στην επιφάνεια έχουν εκρηκτικό και αμετάκλητο χαρακτήρα. Μπορεί να δώσει μια προσωπική δύναμη, είτε για το καλό είτε για το κακό. Ο Πλούτων σηματοδοτεί, εκτός από τα παραπάνω, και την μεταστροφή φαινομενικά χαμένων υποθέσεων σε επιτυχίες αλλά και την ματαίωση σχεδίων ενώ η πραγματοποίησή τους φαίνεται άμεση, το ακραίο κακό ή καλό,  την ανάμειξη σε οργανωμένα κινήματα που αποβλέπουν στην κοινωνική αναμόρφωση (συμπεριλαμβανόμενων και των παράνομων οργανώσεων), τον υπόκοσμο, τον καρκίνο, τους φόρους, την ανακύκλωση.

Στην κοσμική αστρολογία

Το πέρασμα του Πλούτωνα από τα ζώδια δημιουργεί γενιές ανθρώπων με τελείως διαφορετικές αφετηρίες ζωής. Δείχνει τι προσπαθεί να πετύχει και να αποφύγει η κάθε γενιά και σε ποιες θεμελιακές απόψεις είναι βασισμένη. Ο Πλούτωνας λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια, σαρώνοντας ξεπερασμένα ή ακατάλληλα απομεινάρια του παρελθόντος και φέρνοντας στο προσκήνιο τα θέματα που εκφράζονται από το ζώδιο μέσα από το οποίο περνάει. Η λειτουργία του είναι καθοριστική και αναπόφευκτη, - αν εμποδισθεί μετατρέπεται σε ανατροπή και καταστροφή. Αφορά σε αλήθειες και ψέματα, εξεγέρσεις ή καταπίεση, τον κοινωνικό έλεγχο και τις υπόγειες, σκοτεινές και διεφθαρμένες πρακτικές πάνω στις οποίες ο έλεγχος στηρίζεται. Μπορεί να φέρει προστριβές, αντιπαραθέσεις, προγραφές και διώξεις, ωμότητα, εκκαθαρίσεις. Ο πλανήτης μπορεί είτε να σπάσει κάθε αντίσταση είτε να κάνει τους αντιδραστικούς και συντηρητικούς να βρουν ακόμα πιο επώδυνους τρόπους για να εμποδίσουν την ενέργεια του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αργά ή γρήγορα επέρχονται οι αλλαγές. Ο τελικός σκοπός του Πλούτωνα είναι η μεταμόρφωση, ο συνεχής θάνατος - αναγέννηση όλων των μορφών.

Loading